تاریخ انتشار : 2 آذر 1392 22:18

بایسته های تعریف اسلامی جرم سیاسی

مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، بایسته ها و ضرورت های تعریف اسلامی جرم سیاسی را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دفتر مطالعات حقوقی این مرکز بایسته‌های تعریف جرم سیاسی را در مقدمات ذیل خلاصه کرده است:

1- تقسیمات گوناگونی از جرائم سیاسی به معنای وسیع آن توسط محققین ، قانونگذاران و اسناد بین المللی ارائه شده اند. اما این تقسیم بندی که ما را در انجام تکلیف مقرر در قانون اساسی یاری می کند. شامل تقسیم این جرائم سیاسی به جرائم سیاسی درون سیستمی و برون سیستمی می‌شود.

2- در اسلام بر اساس تعریف وسیع از جرائم سیاسی هر دو دسته از جرائم سیاسی فوق یافت می شوند ارتداد سیاسی ، تبانی علیه نظام اسلامی در واقعه مسجد ضرار و جاسوسی در قالب جرائم سیاسی برون سیستمی و بغی در قالب جرائم سیاسی درون سیستمی قابل تحلیل هستند.

3- سیره نبی اکرم (ص) و امیرالمومنین (ع) در مواجهه با جرائم سیاسی برون سیستمی نشانگر برخورد شدید است و با مجرمین سیاسی درون سیستمی – تا زمانی که نظم و امنیت جامعه را بر هم نزده اند – با رفق و مدارا رفتار کرده اند.

4- بر اساس مقررات اسلامی نه تنها از مخلین امنیت جامعه حمایت نمی شود بلکه با سختگیری بیشتری با آنها برخوردار می شود.

5- جرائم موجب حد، قصاص و دیه به علت منصوص بودن شیوه رسیدگی و عدم جواز حضور هیئت منصفه نمی توانند، در تعریف جرم سیاسی وارد شوند.

6- از آنجا که بغی اساسا جرم نیست و برخورد با آن در میدان جنگ صورت می گیرد در صورت تلقی جرم از ان به دلیل شمول مقررات جرائم موجب حد در مورد آن، برخلاف آن چه برخی ادعا کرده اند، نمی تواند در تعریف جرم سیاسی وارد شود.

7- در مشروح مذاکرات قانون اساسی جاسوسی که نماد جرائم سیاسی برون سیستمی محسوب می شود خارج از دایره جرم سیاسی تلقی شده و با این فرض اصل یکصدوشصت و هشتم قانون اساسی به تصویب خبرگان ملت رسیده است.

8- اصل هشتم قانون اساسی مبنای تشکیل حکومت اسلامی و فعالیت سیاسی در آن است و مجرم سیاسی کسی است که در راستای اصلاح امور و دستیابی به اهداف قانون اساسی به خطا رفته است.

9- در جمهوری اسلامی کسی نمی تواند به ارکان اصلی نظام و قانون اساسی لطمه وارد کند و حمایت از این اشخاص ممکن نیست.

در نتیجه جرم سیاسی در جمهوری اسلامی ، جرمی است ، با مجازات تعزیری یا بازدارنده که درآنها شخصی بدون آنکه قصد ضربه زدن به اصول و چارچوب های اصلی نظام جمهوری اسلامی (دین و مذهب رسمی کشور و ابتنای نظام سیاسی بر ولایت مطلقه فقیه ، اسلامیت و جمهوریت ) داشته باشد. با انگیزه نقد عملکرد حاکمان یا کسب یا حفظ قدرت سیاسی مرتکب یکی از جرائمی که به موجب قانون تعریف و مصادیق آن تعیین می شوند ، شده باشد.

مرکز پژوهش ها در پایان تعریف زیر را برای تصویب به قانونگذار پیشنهاد کرد:

ماده واحده – جرم سیاسی عبارت است از جرمی از قبیل هر یک از جرائم ذیل در صورتی که مرتکب بدون آنکه قصد ضربه زدن به اصول و چارچوب های اصلی جمهوری اسلامی (دین و مذهب رسمی کشور و ابتنای نظام سیاسی بر ولایت مطلقه فقیه، اسلامیت و جمهوریت) را داشته باشد، به نقد عملکرد حاکمان یا کسب یا حفظ قدرت سیاسی بپردازد:

1- توهین به مسئولین دولتی (موضوع ماده (609 ) قانون مجازات اسلامی)،

2- توهین به رئیس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن (موضوع ماده (517) قانون مجازات اسلامی)،

3- افتراء (موضوع ماده (697) قانون مجازات اسلامی)،

4- نشر اکاذیب (موضوع ماده (698) قانون مجازات اسلامی)،

5- جرائم مندرج در قانون فعالیت احزاب ، جمعیت ها و انجمن های سیاسی و صنفی و انجمن های اسلامی یا اقلیت های دینی شناخته شده،

6- حرائم مندرج در فصل دهم باب پنجم قانون مجازات اسلامی (در تقصیرات مقامات و مامورین دولتی)،

7- جرائم مندرج در قوانین انتخابات خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا.

تبصره – جرائم موجب حد، قصاص و دیه و همچنین جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی سیاسی، جرائم خشونت بار ، جرائم در حکم فوق ، شروع به آنهاو معاونت در آنها سیاسی محسوب نمی شوند.